Składniki:
250g bobu
3 pomidory
kurczak (może być filet z kurczaka lub resztki z pieczonego kurczaka z obiadu)
Sos:
sok z cytryny - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sól
pieprz
Wykonanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (nie może być za bardzo rozgotowany, bo będzie się kiepsko obierał), studzimy i obieramy z łupin. Kurczaka kroimy na małe kawałki (jeżeli mamy filet) i podsmażamy na oliwie. Jeżeli mamy resztki kurczaka z obiadu to po prostu rwiemy go na mniejsze kawałki. Pomidory zalewamy wrzątkiem (na ok. 1 minutę), obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Bób, kurczaka i pomidory przekładamy do miski, mieszamy i doprawiamy sosem. Sałatka smakuje najlepiej lekko schłodzona. Jako alternatywę do podanego sosu proponuję sos czosnkowy.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz