niedziela, 18 stycznia 2015

Zapiekanka na cieście francuskim z kurczakiem, brokułem i mozzarellą



Przedstawiam dzisiaj pomysł na obiad z ciastem francuskim w roli głównej. Składniki tej zapiekanki można dowolnie konfigurować i zmieniać w zależności od zawartości lodówki.



Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 filet z kurczaka (najlepiej podwójny)
1 mały brokuł (ja dałam mrożony)
kulka sera mozzarella
kilka pomidorów suszonych (w oliwie)
curry
garść kaparów (opcjonalnie)
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Ser mozzarella ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy curry i smażymy na oliwie z oliwek. Brokuły gotujemy kilka minut. Ciasto wykładamy na blaszkę lub inne naczynie (jeżeli wykładamy na blaszkę to warto pod nie dać papier do pieczenia) (ja użyłam naczynia ceramicznego więc nie dawałam papieru), jeżeli boki ciasta wystają poza naczynie to zawijamy je do środka. Na ciasto wykładamy 3/4 sera mozzarella, na to dajemy podsmażonego kurczaka, pomidory i kapary, brokuły i na koniec posypujemy resztą sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut – aż ciasto się zarumieni.
Smacznego!!
PS. Potrawa odgrzana na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej.

może i na talerzu jest mały bałagan, ale za to jaki pyszny:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz