piątek, 18 kwietnia 2014

Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika

Wielkanoc tuż tuż a pasta z suszonych pomidorów i słonecznika idealnie nada się na świąteczny stół. Można ją wszelako zajadać: na kanapce, na pieczonym ziemniaku albo...na ugotowanym jajku. 
To jest moja propozycja dla zabieganych, jest szybko i pysznie.

Składniki:
150g słonecznika
6-8 suszonych pomidorów w zalewie
1-2 ząbki czosnku
8 listków bazylii
2-3 łyżki oliwy (może być oliwa z zalewy w której były pomidory)
kilka łyżek wody (opcjonalnie, jeżeli pasta będzie za sucha)

Wykonanie:
Słonecznik zalewamy wodą i moczymy kilka godzin. Następnie odcedzamy go i wrzucamy do miksera razem z pozostałymi składnikami. Czosnek i pomidory warto wcześniej skroić na mniejsze kawałki.
Miksujemy na gładką masę. Gotowe.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz