czwartek, 19 grudnia 2013

Co wisi na choince.....

Siedzę sobie wygodnie na kanapie, zajadam słodziutkiego keksa naszpikowanego bakaliami popijając mlekiem i patrzę na choinę, którą wczoraj ubraliśmy.

I co widzę...
filcowe zawieszki - standardowy 3 pak - na zdjęciu w wersji brązowej


I co słyszę.... hu hu hu
koniecznie wersja różowa



a przede wszystkim co zajadam....
przepis poniżej :-)



Składniki:
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek rozmiar
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 2 łyżki wódki
  • skórka i sok z 1 cytryn
  • 400 g bakalii
  • 1,5 łyżki mąki
Miękkie masło ucieram mikserem na puszystą masę i stopniowo dodaję cukier puder. Następnie dodaję po 1 jajku i dalej ucieram. 
Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę mieszam i przesiewam przez sito. Do masy wsypuję stopniowo mąkę i mieszam. Po czym wlewam wódkę i dodaję skórkę startą oraz sok z cytryny.
Bakalie obtaczam dokładnie w 1,5 łyżki mąki i wsypuję do miski z ciastem. Dokładnie ale krótko mieszam z ciastem.
Ciasto wykładam do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 1 godzinę do suchego patyczka. Dekoruję lukrem sporządzonym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz