niedziela, 1 września 2013

Muffiny z cukinią i żurawiną



Dzisiaj prezentuję kolejne ulubione muffiny.
Z podanego przepisu wyjdzie 12 sztuk.


Składniki:
1,5szkl. startej cukinii
1/3szkl. oleju
3/4szkl.  cukru
1,5szkl. mąki
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1szkl. suszonej żurawiny
Wykonanie:
Cukinię  ścieramy na tarce o dużych oczkach, odkładamy.
Przygotowujemy 2 miski.
W pierwszej ubijamy jajka z cukrem, następnie dodajemy ekstrakt z wanilii oraz olej, mieszamy.
W drugiej misce mieszamy pozostałe składniki, czyli mąkę, sodę, cynamon, sól.
Następnie łączymy składniki z obu misek, mieszamy ale niezbyt dokładnie, dodajemy cukinię i żurawinę i mieszamy.
Blachę na muffiny wykładamy pepitkami, które wypełniamy ciastem. Pieczemy 25minut w temperaturze 175 stopni.
Smacznego!!

Przed upieczeniem

Muffin+kawa=idealne połączenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz