To ciasto od samego początku było
skazane na sukces, ponieważ pomimo pomieszania przeze mnie kolejności dodawania
składników, ciasto udało się (żółtka które miały być w cieście zostały
zapomniane i dodane dopiero do polewy). Nie zdziwcie się więc, że Wasze ciasto
po upieczeniu będzie wyglądało odrobinę inaczej.
Składniki:
Ciasto:
ok. 1/2kg śliwek
4 jajka
2 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny (250g)
1 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
1 jajko
200g śmietany (18%)
5 łyżek cukru
2 łyżeczki cynamonu
ok. 100g orzechów włoskich (drobno pokrojonych)
Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek. Następnie
białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Kolejno dodajemy
mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy. Wlewamy rozpuszczoną margarynę i żółtka
i miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na natłuszczoną blachę i układamy
na nim śliwki (brzuszkami do góry), wkładamy do piekarnika rozgrzanego
do 180 stopni na 25 minut.
Mieszamy składniki polewy i
wylewamy na podpieczone ciasto i znowu wkładamy do piekarnika na 25 minut.
Kroić po wystudzeniu.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz