niedziela, 22 września 2013

Ciasto ze śliwkami



To ciasto od samego początku było skazane na sukces, ponieważ pomimo pomieszania przeze mnie kolejności dodawania składników, ciasto udało się (żółtka które miały być w cieście zostały zapomniane i dodane dopiero do polewy). Nie zdziwcie się więc, że Wasze ciasto po upieczeniu będzie wyglądało odrobinę inaczej.


Składniki:
Ciasto:
ok. 1/2kg śliwek
4 jajka
2 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka margaryny (250g)
1 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
1 jajko
200g śmietany (18%)
5 łyżek cukru
2 łyżeczki cynamonu
ok. 100g orzechów włoskich (drobno pokrojonych)

Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Kolejno dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy. Wlewamy rozpuszczoną margarynę i żółtka i miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na natłuszczoną blachę i układamy na nim śliwki (brzuszkami do góry), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Mieszamy składniki polewy i wylewamy na podpieczone ciasto i znowu wkładamy do piekarnika na 25 minut.
Kroić po wystudzeniu.
Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz