niedziela, 10 marca 2013

Szarlotka

Niedzielne popołudnie. Szaro, buro, zimno. Na poprawę nastroju i humoru przygotowałam pyszną szarlotkę. Efekt zadowolenia gwarantowany. Przepis pochodzi z Koła Gospodyń Wiejskich na Mazowszu.

Ciasto:
  • 40 dag mąki pszennej krupczatki
  • 25 dag masła 
  • 15 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • łyżka śmietany 22%
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
Nadzienie:
  • 2 kg jabłek (szara reneta, bojken)
  • łyżka cukru
  • łyżeczka cynamonu
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w sreberko, wstawić do zamrażarki na ok. pół godziny.
Na nadzienie jabłka obrać, pokroić na kawałki wg preferencji lub utrzeć na tarce. Dodać cynamon i cukier, wymieszać.
Schłodzone ciasto podzielić na połowę. Rozwałkować placek na wielkość okrągłej formy, nałożyć przygotowane jabłka. Drugą część ciasta również rozwałkować i nałożyć na jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. i piec 50-60 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz