poniedziałek, 25 marca 2013

Sałatka curry z ryżem i kurczakiem

Sałatka jest jedną z moich ulubionych, zawsze zjem jej za dużo, ale cóż...trudno się oprzeć. Zbliża się Wielkanoc, więc będzie to propozycja w sam raz pasująca na świąteczny stół, chociażby ze względu na kolory jakie prezentuje. Słoneczna kukurydza i ryż zabarwiony curry, pomiędzy tym brązowe rodzynki i ananas...



Składniki:
2 woreczki białego ryżu
1 pierś z kurczaka
pół puszki kukurydzy
pół puszki ananasa
1/2 filiżanki rodzynek
1 płaska łyżeczka curry
majonez
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Ryż gotujemy.
Kurczaka kroimy w małą kostkę i smażymy na oliwie.
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i po chwili odcedzamy.
Po wystudzeniu mieszamy składniki: ryż, kurczaka, rodzynki, kukurydzę, ananasa pokrojonego w kostkę i rodzynki. Doprawiamy curry, dodajemy majonez i gotowe.
Sałatkę najlepiej odstawić na godzinę w celu "przegryzienia się składników" (w moim przypadku czasami jest to niemożliwe, gdyż nie potrafię się powstrzymać i zaraz po przygotowaniu zabieram się za konsumpcje).
Najlepiej smakuje podana w temperaturze pokojowej.
Smacznego!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz