wtorek, 12 marca 2013

Potrawka z królika

Było jajeczko, była kaczuszka - czas teraz na króliczka, ale tym razem będzie to coś do zjedzenia.
Przedstawiam przepis na potrawkę z królika - palce lizać!!

Składniki:

ok. 1/2kg mięsa z królika
2 marchewki
1 por
2 ziemniaki
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
250ml bulionu
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka mąki
papryka słodka
papryka ostra
majeranek
suszona pietruszka
oliwa z oliwek
tymianek

Mięso nacieramy oliwą (2-3 łyżki) wymieszaną z tymiankiem (1 łyżeczka) - najlepiej potem odstawić królika na kilka godziny ale jeżeli nie macie takiej możliwości to nic się nie szkodzi.
Jak mięso swoje "odleży" to podsmażamy je na złoty kolor. Kolejno zalewamy królika bulionem, dodajemy liscie laurowe, ziele angielskie i dusimy na wolnym ogniu.
Warzywa kroimy: marchewkę w półplasterki, por w plasterki, ziemniaki w kostkę. Warzywa dorzucamy do mięsa, gotujemy.
Gdy królik będzie już miękki wyciągamy go, trochę studzimy, żeby palców nie poparzyć i oddzielamy mięso od kości.
Następnie kroimy mięso na mniejsze kawałki i dorzucamy do warzyw, doprawiamy, papryką, majerankiem i pietruszką.
Na koniec mieszamy śmietanę z łyżką mąki, hartujemy i dodajemy do potrawki, mieszamy, gotujemy chwilę i gotowe.
Potrawka najlepiej smakuje z kaszą jęczmienną, można ją także podać z kaszą gryczaną lub ryżem.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz