Pamiętacie przepis na piernik staropolski? Bo z tego właśnie przepisu zrobiłam ciasto i upiekłam pierniczki. Ozdobiłam je lukrem, który przygotowałam z:
około jednej szklanki cukru
jednej łyżeczki wody
soku z połowy cytryny
Składniki wymieszałam i uzyskałam
jednolitą masę. Jeżeli lukier jest za rzadki to można dodać cukru, a jak jest
za gęsty odrobinę wody.
Do ozdoby pierniczków potrzebny
jest rękaw cukierniczy bądź zwykły sztywny woreczek foliowy lub koszulka
biurowa do dokumentów - wtedy gotowy lukier przekładamy do woreczka, obcinamy jeden róg by uzyskać mały
otworek i wyciskając lukier „malujemy” to co chcemy na piernikach.
Tak ozdobione pierniczki mogą być
świetnym prezentem dla bliskich.
Opracowała i wykonała: Beata
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz