Witam wszystkich!
Przedstawiam Wam kolejny przepis na ciacho, tym razem z serii "musisz się bardzo postarać by je zepsuć". Przepis jest banalny, nie wymaga od Ciebie zbyt wygórowanych zdolności kulinarnych i przede wszystkim jest bardzo szybki, nie absorbuje zbyt wiele czasu. Ale jak smakuje ........
Składniki:
6 łyżek wody lub mleka
1,5 szkl cukru
1 margaryna Kasia
4 łyżki kakao
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, topimy na małym ogniu. Odlewamy pół szklanki na polewę i odstawiamy do przestygnięcia.
4 jaja
1,5 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z 4 jaj oddzielamy żółtka i dodajemy do przestygniętej masy, białka ubijamy. Wszystkie składniki mieszmy, masę z mąką i proszkiem do pieczenia, delikatnie traktując ubite białko.
Blaszkę do babki smarujemy margaryną, oprószamy bułką tartą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 40 minut. Po upieczeniu czekamy aż wypiek przestygnie i polewamy odstawioną wcześniej masą.
Można troszeczkę "podrasować" ciastko, ja tym razem dodałam do masy wisieńki z domowego syropu.
Smacznego!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz