niedziela, 18 listopada 2012

Piernik staropolski



Piernik staropolski – najlepszy piernik jaki jadłam. Autorem wpisu jest Beata.
Jest to ostatni dzwonek by przygotować ciasto na piernika, bo należy zagnieść je najpóźniej na około 5-6 tygodni przed świętami, więc jeszcze nie jest za późno, by zagościł na Waszym stole świątecznym.  Pierwszy raz ten piernik zrobiłam rok temu i... stał się rewelacją świąt. Przepis jest bardzo prosty, więc ktoś kto dopiero zaczyna przygodę z pieczeniem poradzi sobie z przepisem. 




Składniki ciasta:
- pół kilograma miodu (proponuje kupić u zaprzyjaźnionego pszczelarza lub na ryneczku. W zwykłym markecie ciężko jest znaleźć prawdziwy miód. Pamiętaj prawdziwy miód o tej porze będzie miał zwartą konsystencję a nie płynną)
-  1 i ½ szklanki cukru
- 25 dag masła/margaryny do pieczenia
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody
- pół szklanki mleka
- pół łyżeczki soli
- 3 torebki przyprawy do piernika (jeżeli masz przyprawę do piernika domowej roboty to daj jej 3-4 łyżki, domowa przyprawa jest mocniejsza więc trzeba dać mniej).

Wykonanie:
Miód, cukier i masło/margarynę wrzucić do garnka, podgrzać, porządnie mieszając, pogrzać niemal do wrzenia. Otrzymaną masę dać do ostudzenia.
Do wystudzonej masy dodajemy mąkę,  jajka, sodę oczyszczoną którą wcześniej rozpuszczamy w pół szklanki mleka, sól oraz przyprawę do piernika.  Ciasto należy dobrze wyrobić* i przełożyć do glinianego lub emaliowego garnka ** a następnie odstawić w chłodne miejsce (może to być spiżarnia lub dolna półka lodówki) na okres około 5–6 tygodni. Pieczenie piernika należy zacząć na 3-4 dni przed świętami.
*po wyrobieniu ciasto może być luźne, bardzo się klei, ale po leżakowaniu stwardnieje i będzie można je rozwałkować.
**ja ciasto przechowuje w plastikowej misce, którą przykryłam bawełnianą ściereczką do naczyń i położyłam na dolnej półce lodówki.
Po okresie leżakowania ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na grubość około 0,5 cm i piec na dużej blaszce w temp. 160–180 ◦C  przez ok. 15-20 minut . Kiedy placki przestygną, przełożyć powidłami śliwkowymi, przykryć papierem śniadaniowym, równomiernie obciążyć i odstawić do skruszenia na  3–4 dni.
 Z podanego przepisu wychodzi naprawdę duża porcja, więc jeżeli nie masz dużej rodziny to proponuję zrobić mniej ciasta lub z reszty upiec pierniczki – ja właśnie w tym roku tak planuje zrobić.
Niestety nie mam zdjęć upieczonego piernika, wiec na razie prezentuję fotki surowego ciasta, które zostało zrobione  2 tygodnie temu. Zdjęcia gotowego piernika zamieszczę jak go upiekę, czyli przed Świętami.


1 komentarz:

  1. W tamtym roku zdjęcie piernika nie wyszło, mam nadzieję że w tym roku zdąrzę nim zniknie ze stołu:). Kto jeszcze nie zrobił ciasta na piernik, przypominam że to już pora:)
    Beata.

    OdpowiedzUsuń